ARALIKLI ORUÇ - DİYETİSYEN SENANUR ÇEVİK - ANKARA

blog yazısı ekle !

ARALIKLI ORUÇ - DİYETİSYEN SENANUR ÇEVİK - ANKARA

Son zamanlarda popülerliği bir hayli artmıştır. Günün belli bir saat diliminde tok (8-10 saat), belli bir saat diliminde ise aç kalınan (14-16 saat) diyet modelidir. Ama tabi ki aç kalınan sürelerde çay, sade kahve, maden suyu, su içilebilir. danışanlarımla "aralıklı oruç" modeliyle ilerlediğimiz doğrudur.

Temelinde öğün sayısını azaltmak ve araya zaman koymak vardır. Erkeklerde 8 saat tokluk istenmektedir. Kadınlarda ise 8-10 saat arasında tokluk istenilmektedir.

Sağlık üzerine olumlu etkileri vardır.
Kan şekerini düzenler, özellikle açlık insülinini %31 e kadar düşürmektedir. Diyabet riskini azaltır.
Kilo vermeyi sağlar.
Metabolizmayı düzenler.
Hayat kalitesini, yaşam süresini arttırır.
Bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
Kardiovasküler ve serebrovasküler hastalık riskini azaltır.

Kilo verme üzerinden değerlendirirsem, herkeste kesinlikle çok farklı etki göstermektedir. Örnek verecek olursam; A danışanım 1 haftada 1-2 kilo verirken, B danışanım hiç verememiştir. 2-3 hafta boyunca diyette değişikler yaptığımız halde B danışanım hala sabit kalmıştır. A danışanımla bu diyet yöntemiyle ilerlemeye devam etmekteyiz. B danışanımla az az sık sık beslenmeye (farklı diyet modeli) geçmiş durumdayız. Adım adım hedefimize doğru ilerliyoruz.

Yani anlatmak istediğim sizlere diyet modellerinin etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Maalesef aralıklı oruç herkeste aynı başarıyı göstermiyor. Bu nedenle internetten bulduğunuz yöntemlerle ilerlemeye çalışmayın, mutlaka bir uzmana danışın.

Diyetin uzun vadeli etkileri çok bilinmemektedir. Yeni bir konudur. Hala araştırmalar devam etmektedir. Uzman kontrolünde yapılmasında fayda vardır.

Senanur Çevik Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi




Ankara Diyetisyenleri