BESİN SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? - DİYETİSYEN SENANUR ÇEVİK - ANKARA

blog yazısı ekle !

BESİN SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? - DİYETİSYEN SENANUR ÇEVİK - ANKARA

Öncelikle coronavirus sürecinden dolayı marketlerde geçirdiğimiz süreyi azaltmak için alışveriş listesi yapmanızı ve alışverişe tok karna gitmenizi öneririm. Ambalajlı ve etiketli besinler tercih edilmelidir (ambalaja özellikle dikkat edin yırtılmış, delinmiş olmamalıdır.)

Etiket okuma alışkanlığı edinilmelidir. Evet küçüklüğümüzden beri duyduğumuz bir şeydir ama gerçekten sağlıklı yaşam ve gıda güvenliği için oldukça önemlidir. Son kullanma tarihi, üretici bilgilerine bakılmalıdır. Çok fazla katkı maddesi, doymuş yağ, şeker veya tuz içeren ürünleri almamakta fayda vardır. Sokak sütü satın almayın. Pastörize ve uzun ömürlü sütler (UHT) tercih edin. Kırık, çatlak, kirli yumurta satın almayın yumurtaları kullanmadan önce yıkayın.

Salam, sosis, sucuk ve işlenmiş etlerden uzak durun.

Çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi besinleri alışverişin sonunda alın ve mutlaka marketlerdeki dolapların çalıştığına emin olun ve eve gelince en fazla 1 saat içinde dolabınıza yerleştirin.

Kırmızı etleri alırken az yağlı veya yağsız olmasına özen gosterin. Taze et parlak kırmızı-pembemsi renkte olup yüzeyi aşırı ıslak olmamalıdır.Tavuk/hindi satın alırken kan sızmış olmaması gereklidir..

Balık satın alırken kendine has kokusu, pulları parlak, gözleri berrak ve kabarık, solungaçları ise kapalı ve koyu kırmızı olmalıdır..

Dondurulmuş gıdaların üstünde buz kristalleri varsa satın alınmamalı, çözdürülüp tekrar dondurulduğunu gösterir.

Konserveleri satın alırken alt ve üst kapakları bombeli ise muhtemelen bakteri yoğunluğu artmış demektir, satın alınmamalıdır.

Sebze ve meyveleri gerektiği kadar alın eğer çok fazla alıp uzun süre bekletirseniz vitamin mineral kaybı yaşanabilir.

Meyveli sütler kefirler yoğurtlar maalesef sağlıklı değil içerisinde bolca ilave şeker vardır. Meyve suları da aynı şekilde.

Beyaz un, makarna, kraker grissini, pirinç, paketli abur cuburları mümkün olduğunca hayatınızda uzak tutun. Yerine tam buğdaylı, tam tahıllı ürünleri almanızı öneririm.

Senanur Çevik Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi




Ankara Diyetisyenleri