BU SEBZELER NEDEN FİLİZLENİYOR - DİYETİSYEN ZEYNEP EDA İMAMOĞLU - ANKARA

blog yazısı ekle !

BU SEBZELER NEDEN FİLİZLENİYOR - DİYETİSYEN ZEYNEP EDA İMAMOĞLU - ANKARA

Patates ve soğan gövdelerini besin olarak tükettiğimiz bitkiler.
Vejetatif bir üreme şekline sahipler, tohumla üreme dışında bir üreme şeklidir bu.
Bitkiden alınan parçaların köklenmesi ile yeni bitkiler oluşur ve türün devamlılığı bu şekilde olur.
Evlerimizde sıcak hava, nem ve güneş ışığının etkisiyle zaman geçtikçe patates ve soğanların üzerinde yeşil lekeler ve filizler oluştuğunu görürüz, üreme uygun ortam koşullarını gördüklerinde hareketlenmeye başlamışlar demektir.

FİLİZLENEN, YEŞİLLENEN PATATES SOĞANI TÜKETELİM Mİ?

Çimlenme sırasında yumrular zehirli toksik madde olan Solanin üretirler.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur.

Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler veya filizler oluşan patates ve soğanların tüketiminden kaçınılmalıdır.

SOLANİN ZEHİRLENMESİ NEDİR

Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.

Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun.

TÜKETİRKEN VE SAKLARKEN NELERE DİKKAT EDELİM

Güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde saklamalıyız.Evimizde bu imkanları sağlayamıyor isek stoklama yapmayıp marketten tüketeceğimiz kadarını almalıyız.Alışveriş yaparken aldığımız ürünleri tek tek kontrol edip, filizlenmiş ve yeşillenmiş olanlarını almamalıyız.
yeşil lekeler veya filizler oluşan patates ve soğanların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bir diğer alternatif...Evde uygun koşullara sahip isek ve filizlenmiş besinleri atmaya kıyamadıysak; ekip yeni ürünler elde edebiliriz.


Diyetisyen Zeynep Eda İmamoğlu




Ankara Diyetisyenleri