DİYABET NEDİR - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

DİYABET NEDİR - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Diyabet halk arasında şeker hastalığı pankreastan salgılanarak kan şekerinin kullanımı düzenleyen "insülin" hormonu salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucu meydana gelen kan şekeri yüksekliği ile kendini gösteren sadece karbonhidrat değil aynı zamanda yağ ve protein metabolizmasının da bozulduğu bir hastalıktır.
Çıktı 1: Şeker hastalığı sadece çaya şeker atmamakla kontrol altına alınmaz aynı zamanda diğer tüm besinlerin miktarına da dikkat etmemiz gerek.

Diyabet varlığını nasıl hissedebilirim?
* Sürekli susama
* Sürekli idrar çıkışı yaşamamış
* Açlığımızın artışı (Bu durum insülin direncinde de görülebilir, kontrol altına alınmazsa diyabete evrilebilir onu da ileride konuşacağız.)
* Yorgunluk
* Cilt yaralarında geç iyileşme
* Sık enfeksiyon yaşama
* Bulanık görme
* El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma

Peki diyabet hastası bireyler nasıl beslenmeli?
* Karbonhidrat türümüz burada çok önemli. Posa miktarı yüksek, glisemik indeksi düşük besinler seçilmeli. Karbonhidrat miktarı ayarlanırken aşırı kısılmamalı. Diyetisyen desteği şart!
* Posa kan şekeri ayarlanmasında, kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir. Posasal çeşitliliğe beslenmenizde yer vermelisiniz.
* Tuz alımına dikkat edilmelidir. Aşırı tuz tüketimi varsa kısıtlanmalıdır
* Diyabetli hastalarda en önemli durum öğün sayısı ve dağılımıdır. Kişinin aç kalmadan öğünler arasında kan şekerinin dalgalanmadan beslenmesini sürdürmesi birinci adımdır. Tabi içerik düzenlemesi de peşi sıra gelen önemli bir adımdır.
* Öğünlerde tek tip beslenilmemelidir. Karbonhidrat, protein ve yağ ile çeşitlendirilmiş tabaklar hazırlanmalıdır.
* Meyve ve sebzelerin kabuklu ve çiğ tüketilmesinin kan şekerine etkisi daha azdır.
* Yapay tatlandırıcı tüketimi zorunluluk değildir. Yapay tatlandırıcıların yararı olmadığı gibi zararı da olduğunu söyleyebilirim.
En önemlisi diyabetli bireylerin kesinlikle bir diyetisyen yardımı alması gerektiğidir. Diyabet kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Beslenme tedavisi en önemli basamaklardan biridir. Sağlıcakla kalın.

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri