DİYETTE KEK YENİR Mİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

DİYETTE KEK YENİR Mİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Diyetten beklentimizin ne olduğu önemli bir nokta bence. Ne kadar sürede, ne kadar kilo vermek/almak istediğimiz etkili bir kıstas ancak birçoğumuzun bildiği gibi sürdürülebilir, yaşam boyu sağlıklı beslenme şeklini hayat tarzı haline getirmek yasaklardan geçmiyor. Yani cevabımız EVET! Yenebilir. Tabi bazı dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.

Pek bahsi geçmez ama kilo almak isteyen birisi için kek güzel bir alternatiftir. Tüketmesi kolay, besleyici ve pek çok farklı tarzda yapılabilir çeşitleri mevcuttur. Örneğin kekiniz içindeki
• Yağ miktarınız, yumurta miktarınız, un miktarınız
• Aroma amaçlı eklenen fındık, baden, damla çikolata gibi yiyecekler kalori miktarını arttıracaktır ve de kilo almak isteyen biri için hacmi aynı kalıp aynı miktarla daha kolay bir şekilde daha fazla enerji alımı sağlanabilir.

Gelelim kilo vermek isteyen kişilere. Yasaklar her zaman daha cezbedici. Yasaklı diyetler her zaman daha az sürdürülebilir. Uygulaması zor olan, sizi mutsuz eden diyetlerin size kısa vadede dönüşü iyi oluyor gibi gözükse de sonuç itibariyle istenmeyen sonuçlar gün yüzüne hızlıca çıkacaktık. Bu söylemim kesinlikle kek tüketin anlamında anlaşılmasın. Uzun zamandır beni takip edenler ne demek istediğimi iyi bilir. İsteklerinize kulak verin, gerekki değişimleri sağlayın. Tarife %100 uymak zorunda değilsiniz elbette. Alternatifler üretebilirsiniz. Yağ, yumurta, un miktarını kısabilirsiniz. Sizi daha uzun süre tok tutacak şekilde alternatiflerle değişiklikler yapabilirsiniz ve tabi ki enn önemlisi "nasıl olsa diyet/fit tarif yaptım" diyerek çakallık yapıp 1 dilimi 5 dilim yapmamak. Porsiyon kontrolü olmazsa olmaz. Rutin haline getirmeden, diyetimizde çeşitlilik yapıp daha sürdürülebilir hale getirmekten öte bir gayemiz yoktur kısaca.

Tabi bir yandan da bazı hastalıklarda bu tarz yiyeceklere "istek" masumiyetinde yaklaşmamak büyük önem taşıyor. Örneğin diyabetli, insülin direnci olan hastalar gibi. Bu tarz hastalıklara sahip bireyler diyetisyenleri ile bu konu üzerinde kendilerine en uygun yolu bulabilirler. Sağlıcakla kalın.

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri