EKMEK - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

EKMEK - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Kesmekten kasıt dilimlemek mi mesela? Elle koparınca olmuyor mu tamam tamam daha da kötüleşmeden bu şakaya son veriyorum. Artık ekmek yemiyorum diyenler oluyor çevremde cümle nasıl devam ediyor biliyor musun "yine de kilo veremedim..." Demek ki mesele ekmekle ilgili değil. Ha tabi ekmek tüketim miktarınız fazlaysa azaltmak doğru bir strateji ama ekmek öyle suçlandığı kadar da canavar değil. Beyaz ekmekten ziyade çavdar, tam buğday tarzı tam tahıllı ekmekler tüketildiği zaman kan şekerini yükseltme süresi uzayacak en basit ifadeyle daha uzun süre sizi tok tutacak. Bu da daha az yemenize neden olacak en basit haliyle.

Hem ekmeği kestiniz pilav makarnaya devam? Tek karbonhidrat kaynağı ekmek değil ki. Tamam pilav makarna da yemeyin sütün yoğurdun içinde de karbonhidrat var. Temelinde karbonhidratın bu kadar suçlanması neticesinde ekmek de bu denli suçlu konumuna düşüyor. Efendim ekmek bizim sofralarımızın en değeri besinlerinden biridir. Karbonhidratlarsa o kadar elzem o kadar önemli besin gruplarıdır ki mutlaka tabaklarımızın büyük çoğunluğunda yer almalıdır.(Karbonhidratlarla ilgili detaylı bir post paylaşacağım)

Gelelim sonuca ekmeği ister kesin ister parçalayın isterseniz koparın sonuç aynı. Ekmek değil porsiyon, ölçü mesele olan ve ekmek de sorumlu değil bu durumdan. Dengeli ve yeterli beslenmek