EKMEK TÜRÜ NEDEN ÖNEMLİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

EKMEK TÜRÜ NEDEN ÖNEMLİ? - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Bazlama yesek olmuyor mu yani?
Somun ekmekten bir türlü vazgeçemiyorum sayın hakim!
Yufkanın arasına şöyle peyniri sürdün mü off yeme de yanında yat!

Yanlış düşünce 1: Nasılsa aynı miktar aynı kalori ne fark eder? 1 dilim ekmek 1/4 bazlama 1/3 yufka bunların hepsi neredeyse aynı kcal değerine sahip olsa da kan şekerimize etkileri çok farklı. Beyaz undan yapılmış tahıl grubu mahsülleri kan şekerimizi hızlı yükseltip bir anda düşürür. Tokluk hissi geç oluşur ve normalde tam tahıllı/tam buğday/çavdar ekmeği yediğimizde daha az dilimle doygunluk sağlayacakken, beyaz unla yapılmış olanlarla bu daha geç sağlanır ve otomatik daha fazla tüketilir. Aslında bir yandan da alınan kcal değeri de artmış olur.

Yanlış düşünce 2: Büyüklerimiz hep bu ekmeklerden yedi uzun yıllar yaşadılar. Şimdilerde tohumun güvenilirliği, satın alınan ekmeğin içindeki tahıl grubunun gerçekten o olup olmadığı çok önemli. Markete gidip "tam buğday ekmeği" diye aldığımız ekmekler neredeyse %30 kadar içeriğe katılmış olabiliyor. Geri kalansa bildiğimiz beyaz un. Etiket okuma mühim, satın alınan marka ve mecra çok önemli.

Yanlış düşünce 3: Kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ZAYIFLATIR. Hiçbir besinin zayıflatma özelliği yoktur. Porsiyon kontrolü sağlanmaz, fazla tüketilirse kilo bile alabilirsiniz. Kepekli ekmek son zamanlarda netliğini ortaya koymuş durumda artık pek çok diyetisyen tarafından önerilmiyor. Sebebi ise besin değerinin yetersiz kalması ve demir emilimini azaltıp kişilerde demir yetersizliği anemisine yani kansızlığa yardım ve yataklık etmesidir.

Ekmek sofralarımızın baş tacı gözümüzün nuru, canımız EKMEK! Doğru ekmek tercihi ve doğru porsiyonla hepimiz ekmeğin %100 destekçisiyiz.
Bu konuda yakın zamanda çok tatlı bir podcast çekmiş olan severek dinlediğim sevgili meslektaşlarımın @tabaginidenkal sayfasına gidip "Ekmeğimizin peşindeyiz" adlı podcastini dinleyebilirsiniz.

Hoşçakalın, görüşmek dileğiyle

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri