PCOS - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

PCOS - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Bu yıl yapılmış olan bir çalışmanın sonuçları başlangıç olmasına rağmen PCOS'lu kadınların kilo alımına daha yatkın olduğunu göstermektedir. Çalışma içerisinde bireylerin PCOS etkilerini azaltmada diyetin ve fiziksel aktivitenin etkisinin olduğuna inançlarının olmadığı/az olduğu görülmüş ancak çıkan sonuçlar anlamlı etkiler olduğu yönündedir.

PCOS etkilerinin azaltılmasında kilo denetiminin oldukça büyük etkisi vardır. Kısır döngü içerisinde birbirlerini etkilemektedirler. Sağlıklı beslenme önerileri ve özellikle düşük glisemik indeksli besin seçimi,lif oranı tam dengeli,diğer ögelerce yeterli ve dengeli beslenmek PCOS için yeterli bir adımdır.

PCOS fiziksel aktivite azlığı ve aşırı beslenme ilişkilendirilmiştir. Yani fiziksel aktivite azalır beslenme kötüye giderse PCOS'un yan etkileri de artmaktadır bunu tersine çevirip beslenmeye dikkat edip egzersizi sürekli hale getirirsek yan etkiler daha da azalır. PCOS'lu bireylerin insülin direnci,kardiyovasküler hastalık riski diğer kadınlara göre fazladır. Yapılan bu çalışmada PCOS'lu kadın bireylerin D vitamini ve B9 vitamininde eksiklik gözlenmiş. Diyet önerilerine ek olarak fiziksel aktivitenin artırılması diğer bir temel unsurdur. 150 dakika orta şiddette veya 75 dakika şiddetli egzersiz yapılması haftalık olarak önerilmektedir.

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri