YEME ALIŞKANLIĞI ÖNEMİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

YEME ALIŞKANLIĞI ÖNEMİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Aylar önce hazırladığım postlardan biri alta bakarsanız eski kullanıcı adımı bile görebilirsiniz

Yeme alışkanlığının kazanıldığı yaşlarda siz ailelerin tedirgin oluşunu anlayabiliyorum. Yeterli besleniyor mu ya da ne kadarı gerçekten çocuğum için yeterli veya neden sebze yemiyor gibi sorular akıllarınızı kurcalıyor olabilir. Çocuğunuz beslenme alışkanlığı kazanırken en büyük rol modelin sizler olduğunu unutmamakta fayda var. Siz kola içerken çocuğunuza kolanın zararlı olduğunu anlatmaya çalışmanız boşa kürek çekmektir.
Anne, çocuğun sebze yemesi için uğraşırken babanın sebzeye yaklaşımı negatifse eğer çocuk da bundan beslenip ikea reklamındaki minik kızımız gibi "yine mi bamya" diye anneye sitem etmesi kaçınılmaz gibi.

Ödül ceza sisteminin pek işe yaramadığını aksine obezite ya da yetersiz beslenme şeklini tetiklediğini unutmamak gerekli. Yemek yemek ihtiyaçtır. Ödevlerini yaparsan çikolata yiyebilirsin, sebzesini bitir bak sana puding vereceğim gibi çocuğunuza beslenme şartlandırmaları koşmamalısınız. Yemeğe ödül ceza anlamını yüklememelisiniz.

Çocuğunuzun rol modeli sizlersiniz evde siz neler yerseniz, hangi yemeye nasıl bir yaklaşım izlerseniz büyük olasılıkla çocuğunuz da bu yaklaşımı benimseyecektir.

Ve evet evlerde zaman zaman bamyanın da pişmesi gerekir. A sebzesi olmaz B sebzesi olur yine de sebze bir şekilde tüketilmelidir. Sade tüketilemiyorsa eğer domates sosu, kaşar rendesi, kıyma, başemel sos tarzında lezzetlerle çeşitlendirilebilir.

Herkese keyifli günler dilerim

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri