YEMEK SAATLERİ ÖNEMİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

YEMEK SAATLERİ ÖNEMİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Besinleri etiketlemek gibi durumları etiketlemek de oldukça yaygın olarak yaptığımız davranışlardan. Ve en çok da kafamızın karışık olduğu konulardan biri "saat kaçta yemek yenildiğinin önemli olup olmadığı".

Ben bu durumu iki şekilde ele alıp inceledim. Önemli olduğu kısmıyla ilgili konuşalım önce, tüm gün boyunca almanız gereken total enerjiyi tamamlamışsanız ve ilerleyen saatler içerisinde herhangi ekstra bir fiziksel aktiviteniz olmayacaksa genel olarak bahsi geçen saat olayı önem teşkil edebilir. Özellikle bu saat dilimi yatış saatinize şöyle 1-2 saatlik gibi bir zamanlamaysa muhtemelen bazı hazımsızlık ve şişkinlik sorunları yaşayabilirsiniz. Bir de gastrit, ülser gibi mide sorunlarınız varsa gece boyu yangın yerisiniz demektir. Bu tarz aksiyonlara pek de gerek yoktur. Saatinizin yanında yediğiniz yiyecekler atıştırmalık tarzı paketli ürünler aşırı yağlı besinler yüksek kalorili şekerli yiyeceklerse saatten bağımsız/bağımlı her şekilde sizi olumsuz etkileyecektir.


Önemli olmadığı kısmındaysa almanız gereken enerji tamamlanmadı örneğin iş güç yoğunluğundan akşam yemeği yiyemediniz ve geldiğiniz saat 8 sularını gösteriyor "saat 5'ten sonra yemek yenilmez, saat 8'de yenilen yemek yağ yapar" gibi medya uydurması algılarla yaklaşım doğru değildir. Yine aynı şekilde akşam 9-10 gibi ekstra bir fiziksel aktiviteniz olacaksa eğer yine enerji açığınız olacağından saatin pek de önemi yok. Uyku saatiniz yine burada da önemlidir hassas bir bünyeye sahipseniz eğer şişkinlik ve hazımsızlık sorunu yaşamanız muhtemeldir. Bunun dışında vardiyalı çalışan biriyseniz ve gündüz saatlerinde uyuyup gece saatlerinde uyanık kalmanız gerekli ise sırf saat geç oldu diye tüm uyanık olduğunuz vakti aç olarak geçiremeyeceğiniz için uygun bir beslenme düzeniyle beslenmenizi yürütmeniz gerekmektedir. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.


Şöyle bir toparlayacak olursak
✔️Geç saatlerde yenen yemek değil gereksinimizden fazla yenen yemek kilo almanıza neden olur
✔️Geç saatlerde ekstra fiziksel aktivite planınız varsa yaptığınız öğünün sandığınız gibi sorun teşkil etmez
✔️Yatış saatinizden 3-4 saat öncesi yemek saati için en uygun saatler sayılır

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri