DOĞRU PROTEİN SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Vücudumuz güçlü kemiklere, güçlü kaslara, sağlıklı bir cilde ve hücrelerin yapımı ve onarımı için proteinlere ihtiyaç duyar. Proteinler karbonhidratlar gibi vücutta depo edilemezler. Bu yüzden günlük olarak vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda protein tüketilmesi önemlidir. Proteinin kalitesini belirleyen içeriğindeki yağ miktarıdır. Doymuş yağ oranı yüksek olan proteinler kan kolesterol düzeyini artırır dolaysıyla kalp krizine yakalanma riski artar. Yetişkin bir bireyin günlük olarak alması gereken protein miktarı 40-65 gram arasında değişir.
Kaliteli Protein Kaynakları Nelerdir?
Yumurta
Anne sütüne en yakın protein içeriğine sahip olan yumurta günlük olarak 1 adet tüketilebilir. 1 adet yumurtada yaklaşık olarak 6 gram protein vardır ve bu neredeyse günlük protein ihtiyacının % 10 kadarını sağlar. Yumurta tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta kalori miktarını yükseltmemesi açısından haşlanmış olarak ya da yağsız omlet olarak tüketilmesidir.
Et ve Et Ürünleri
Derili tavuk eti, salam, sosis, biftek gibi etler yüksek oranda kaliteli protein içerir. Ancak bu besinler aynı zamanda yüksek oranda doymuş yağ içeriğine sahiptir. Aynı zamanda salam, sosis gibi et ürünleri işlenmiş olduğundan dolayı sağlığa zararlı katkı maddeleri içerirler. Bu tarz besinleri haftada 1 veya iki kez den fazla tüketmemeniz önerilir.
Yağsız Etler
Yağsız dana eti, derisiz tavuk eti, hindi ve balıketleri yüksek oranda protein içerir. Aynı zamanda doymuş yağ oranları da düşük olduğundan dolayı sağlık açısından çok daha yararlıdır. Özellikle haftada 2 kez balık tüketilmesi hem yüksek oranda protein alınmasını sağlar hem de omega-3 gibi sağlık açısından oldukça faydalı yağ asitlerinin alımını da sağlar.
Süt ve Süt Ürünleri:
Protein değerleri zaman zaman göz ardı edilen süt ve süt ürünleri oldukça kaliteli protein kaynaklarıdır. Süt, yoğurt ve peynir günlük olarak sağlıklı bir beslenme programında yer alması gereken besinlerdir. Bu tarz besinleri tüketirken dikkat etmeniz gereken nokta yarım yağlı ya da yağsız olarak tüketmenizdir. Hayvansal kaynaklı olduklarından dolayı yüksek oranda kolesterol içerirler.
Kuru baklagiller:
Kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek, kırmızı mercimek gibi kuru balagiller bitkisel kaynaklı proteinlerdir. Hayvansal kaynaklı proteinler vücut tarafından daha kolay kullanılırlar. Biyoyararlılıkları daha yüksektir. Ancak kuru baklagillerde orta kalitede protein kaynağı olarak özellikle vejetaryen beslenmede önemli yere sahiptir.
Ankara Diyetisyen
Çankaya Diyetisyen
Tunalı Hilmi Diyetisyen
Kızılay Diyetisyen
Bahçelievler Diyetisyen
Çukurambar Diyetisyen
Dikmen Diyetisyen
Balgat Diyetisten
Çayyolu Diyetisyen
Ümitköy Diyetisyen
Yaşamkent Diyetisyen
İncek Diyetisyen
Eryaman Diyetisyen
Sincan Diyetisyen
Batıkent Diyetisyen
Yenimahalle Diyetisyen
Demetevler Diyetisyen
Etlik Diyetisyen
Keçiören Diyetisyen
Bağlıca Diyetisyen
Mustafa Kemal Mahallesi Diyetisyen
Ankara Diyetisyen Ücretleri ve Fiyatları