GEBELİKTE KİLO DENGESİ NASIL OLMALI?
Bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının hamilelik öncesi ideal kiloda olmaları hem anne sağlığı açısından hem de bebeğin gelişiminin sağlıklı olması açısından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemine kilolu giren anne adaylarında bazı problemler yaşanabilir. Aynı şekilde gebelik dönemine çok zayıf olarak giren anne adaylarının bebeklerinde de olumsuz gelişmeler yaşanabilir.
Gebelikte Vücuttaki Değişimler
Hamile olan annelerin gebelikleri esansında bebeğin gelişiminin sağlana bilmesi için kan hacmi artış gösterir. Kan hacmi artan anne adaylarının kalp ritimleri yani kalp atım hızları da artar. Bu durum anne adaylarında kansızlık oluşumu destekler. Kansızlığın yanı sıra anne adaylarının vücut depolarında bulunan vitamin ve minerallerin de miktarı azalmaya başlar.
Kalsiyum ve Diğer Minerallerin Önemi
20 inci haftasına gelen gebelerde bebeğin kemik ve diş gelişimi de hızlandığından dolayı özellikle kalsiyum miktarında önemli azalmalar oluşur. Bu dönemdeki gebelerin neredeyse %80 ininde, kalsiyum eksikliği nedeniyle diş çürükleri ve diş kayıpları meydana gelir. Annenin depo magnezyum miktarı da azaldığından dolayı gebelik dönemindeki annelerde kramplar meydana gelir. Anne adaylarının gebelik döneminde karbonhidrat, protein, yağ ihtiyacı artar. Vitamin ve mineral desteğine ihtiyaçları vardır. Vitamin ve mineral desteği dışarıdan preparatlar şeklinde doktor ve diyetisyen kontrolünde alınmalıdır. Özellikle bebeğin zekâ ve sinir hücrelerinin gelişimi için önemli rol oynayan omega 3 yağ asitleri ve folik asit mutlaka dışarıdan karşılanmalıdır.
Vitamin ve Mineral Destekleri
Vitamin ve mineral haplarının iştah açıcı yan etkisi söz konusudur. Hamilelik döneminde anne adaylarında gereğinden fazla kilo artışı gözlenebilir. Gebelik döneminde yeterli miktarda et ve et ürünleri tüketmeyen anne adaylarında B 12 yetersizliği gözlenebilir.
Beslenme ve Kilosunun Kontrolü
Aynı şekilde yetersiz sebze ve meyve alımı folik asit eksikliği durumuyla bebeğin gelişimini olumsuz etkilenebilir. Anne adaylarının gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmeleri özellikle de diyetisyen kontrolü altında beslenmeleri gereklidir. Hamilelik süresi boyunca annenin kilosu kontrol altına alınmalıdır. İstenilen kilo artışından fazlası hamile annelerde gebelik diyabeti ve yüksek tansiyon riskini artırır. Bu durumda olan anne adayının bebeğine giden kan akımı azalır, fetüs gerekli beslenemez ve bebeğin gelişimi istenilen düzeyde olmaz. Yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir bebeğin gelişimi sağlanabilir.
Ankara Diyetisyen
Çankaya Diyetisyen
Tunalı Hilmi Diyetisyen
Kızılay Diyetisyen
Bahçelievler Diyetisyen
Çukurambar Diyetisyen
Dikmen Diyetisyen
Balgat Diyetisten
Çayyolu Diyetisyen
Ümitköy Diyetisyen
Yaşamkent Diyetisyen
İncek Diyetisyen
Eryaman Diyetisyen
Sincan Diyetisyen
Batıkent Diyetisyen
Yenimahalle Diyetisyen
Demetevler Diyetisyen
Etlik Diyetisyen
Keçiören Diyetisyen
Bağlıca Diyetisyen
Mustafa Kemal Mahallesi Diyetisyen
Ankara Diyetisyen Ücretleri ve Fiyatları