HORMONLARINIZI DENGELEMENİZ ADINA 9 TÜYO
Konu sağlığa gelince, hormonlar ve bakterilerin insan sağlığında sandığımızdan daha büyük etkisi vardır. Aslında bu iki faktör, diğer her şey (beslenme vb.) dengeli olsa da sağlığa zarar verir.
Tam aksine de hormonları tedavi etmek ve gut bakterilerini onarmak sağlığı yerine getirir. Hem de diğer faktörlerin normal olması bile önemli değildir. Bazı çalışmalar da beyin travmalarını iyileştirmek için belirli hormon tepkilerini kullanılmıştır.
Hormonların gerçekten etkisi konusunda şüpheniz varsa öncelikle hamile birine, değişiklikleri fark edip etmediğini sorun. Ya da 13 yaşında bir kıza da soru sorabilirsiniz. Eğer bitkinlik, deri sorunları, kilo alma problemleri, uyku sorunu, her zaman uyuma, PMS, kısırlık gibi sorunlar yaşıyorsanız, kesinlikle bu durum dengesiz hormonlardan kaynaklıdır.
Hormonlar nelerdir?
Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Kan akışında ilerleyip, damarlardan organlara geçerler. Yavaş bir şekilde çalışırlar ve birçok farklı sürece etki ederler. Bunlar;
• Büyüme ve gelişim,
• Metabolizma – aldığınız yiyeceklerden vücudun nasıl enerji aldığı,
• Cinsel fonksiyon
• Üreme
• Ruh halidir.
Özel hücrelerden oluşan endokrin bezleri hormon üretirler. En büyük endokrin bezleri balgam, pineal, timüs, tiroid, adrenal bezler ve pankreas. Buna ek olarak, erkekler testislerinde hormon üretirler ve kadınlarda yumurtalıklarında.
Hormonlar iyi yağlarla ve kolesterolle üretilir. Bu faktörlerin eksikliği de hormon problemi oluşturur. Çünkü vücutta bu yapı taşları eksiktir. Vücudunuza eklenen toksinler de bazen gerekli yağlar gibi davranabilirler. Böylece gerekli yağlar yerine bu maddeler kullanılır. Bu da hormonların doğru çalışmasına engel olur.
Endokrin sistemi çok kompleks olduğu için anlaşılması kesinlikle zordur. Ama kendi hormonlarınızı dengelemek ve onları oluşturmak için yapabileceğiniz temel davranışlar söz konusudur:
1. Çok doymamış Omega-6 Yağlarından Uzak Durun
"Vücudumuz yaklaşık olarak 97% doymuş ve tekli doymamış yağdan oluşur ve vücudun sadece 3% ü çok doymamış yağdan oluşur. Yüzde üçün yarısı Omega-3 yağdan oluşur. Bitkisel yağlar çok yüksek seviyede çok doymamış yağ içerir ve bu yağlar 1950den beri beslenmemizin büyük bir çoğunluğunu değiştirmiştir. Doymuş yağ yerine bunları tercih etmekteyiz.
Vücut hormon üretimi ve hücre oluşumu için yağlara ihtiyaç duyar. Bu yüzden de ona sağladığımız yağları kullanır. Gerek oranlardan ziyada çok fazla çok doymamış yağları alıyoruz. Bu yüzden de hücrelerin onarılmasında ve oluşumunda bunları kullanmak dışında bir seçim hakkı olmamaktadır.
Asıl problem çok doymamış yağların sabit olmaması ve vücutta kolayca okside olmasıdır. Bazen bu oksitlenme güneş enerjisinden dahi olabiliyor. Oluşan oksitlenme de hücrelerde mutasyona ve alevlenmeye neden olur. Atardamar hücrelerinde, bu mutasyonlar yanmaya sebep olur ve atardamar tıkanır. Ve bu yağlar deri hücrelerine nüfuz ederse, oluşacak mutasyon deri kanserine neden olur. (Bu yüzdendir ki güneşe fazla maruz kalan kişilerde deri kanseri daha çok görünür).
Bu yağlar üreme dokularının içine dahil olduklarında, bazı problemler olduğu bilinmektedir. Belirttiğim gibi hormonların düzgün bir şekilde çalışabilmesi için, sağlıklı bir şekilde yağların alınması gerekmektedir. "
Bitkisel yağ, fıstık yağı, kanola yağı, soya yağı, margarin gibi kimyasal olarak değişmiş yağları kesinlik yemeyiniz. Hindistan cevizi yağı, gerçek tereyağı, zeytinyağı (ısıtmayın) ve hayvansal yağları (iç yağı, kuyruk yağı) tercih edin ve Omega-3'ten zengin olan balık tüketiminizi arttırın.
2. Kafeini Azaltın ya da Sınırlayın
Kahve içmeyi severim. Ama gerçek şu ki çok fazla kafein endokrin sisteminde hasar oluşturmaktadır. Özellikle de hamilelikte, vücutta toksin olduğunda, yararlı yağlardaki dengesizlikte veya stres gibi faktörler hormonlara stres yaptırdığında, çok zararlı olurlar.
Eğer mümkünse kahve içmeyi azaltın veya sağlıklı bitkisel çayları tercih ediniz. Eğer kahve içmeyi azaltamıyor ya da azaltamayacaksınız, kahvenizi sağlıklı hale getirmek için içine bir kaşık Hindistan cevizi yağı ekleyin ve blendırdan geçirin. Görünüş olarak latteye benzeyecektir. Fakat bu daha sağlıklı versiyonu olarak sağlığınızı tehdit etmeyecektir.
3. Toksinlerden Kaçının
Böcek ilaçlarında, plastiklerde, ev eşyalarındaki kimyasallar ve hatta şiltelerde bulunan toksinler bile hormonlara zarar veren kimyasala sahiptir. Bu kimyasallar da hormon gibi hareket eder ve vücudun gerçek hormonlar üretmesine engel olur. Hormonal doğum kontrol hapları bile tamamen aynı şeyleri yapar.
Eğer hormon dengesizliğiniz varsa ya da hamile kalmaya çalışıyorsanız, bu toksinlerden kaçınmanız önem taşımaktadır. Camda ya da boyasız metal tava (çizilmez veya teflon) ve ısıtmaktan veya plastikte yiyecekleri depolamaktan kaçının. Organik yiyecekleri tercih edin ve kimyasal böcek ilaçları ile temizleyicileri mümkün olduğunda kullanmayın.
Toksinlerden kurtulmanın bazı yolları şu şekildedir:
• Evinizdeki hava kalitesini bitkilerle geliştirin.
• 3 basit hava temizleyicilerini takip edin.
• 19 doğal temizleme önerisini okuyun.
• En iyi su filtreleme yöntemlerini kullanın.
4. Uyku
Düzenli ve yeterli miktarda uyumazsanız, hormonlarınız düzgün çalışmaz. Hormonların düzenli çalışması da daha az hastalık yaşamanıza ve kilonuzu kontrol etmenizi kolaylaştırır. Böylece hastalıklardan daha kolay bir şekilde kurtulursunuz. Bunun için yapmanız gereken uyku düzeninizi sağlamaktır. Peki, düzenli uyku nasıl sağlanır?
Nasıl Doğal Yoldan Uyku Düzeni Sağlanır: Uyku düzeni tamamen hormonlarla ilgilidir. Bu yüzdendir ki menopoz, hamilelik gibi durumlar uyku düzenini doğrudan etkiler.
Uyku eksikliği= Vücutta stres= kilo almak, yaşlanma, saç dökülmesi, hormon dengesizliği, kısırlık ve bağışıklık sisteminin yavaşlaması. Stres hormonları uyku düzenine doğrudan etki eder. Uyku eksikliği stres hormonlarına etki eder ve stres hormonları da uyku problemlerine neden olur. Gün boyunca yediğiniz yemekler ve aktiviteler, uyku düzeninizi doğrudan etkiler.
• Sağlıklı Yağlar –Hindistan cevizi yağı, organik ve doğada yetiştirilmiş hayvanlardan alınan et, yumurta, avokado ve tereyağı da vücudunuzun uyku hormonlarını üretmesini sağlar.
5. Akıllı Bir Şekilde Takviye Gıdalar Alın
Mükemmel dünyada, güneşle kalkıp güneşle uyuyup, güneşten D vitamini alıp ve denizden magnezyum alabiliriz. Böylece stressiz bir dünyada yaşayarak sağlıklı olabiliriz. Bu tanımı kendi modern dünyamıza uygulamak mümkün olmadığı için de bu boşlukları takviye gıdalarla kapatabiliriz. Hormonlara destek olacak gıdalar da şöyledir:
• Maca Bitkisi-Turp ailesinin bir parçasıdır ve hormonların üretilmesi ile libidonun hızlanmasını sağlayan etkisi vardır. Çoğu kadın da daha az PMS'yi, artan kısırlığı ve gelişen deriyi fark ederken, erkeklerde bu artan sperm üretimi, libido ve daha uyku olarak görülür.maca bitkisinde yüksek mineral ve gerekli yağ asitleri vardır. Bunlar da hormonlar için büyük önem taşır. Bu bitkinin toz hali veya kapsül hali de mümkündür. Ve çok pahalı da değildir.
• Magnezyum- Magnezyum vücuttaki yüzlerce reaksiyonu destekler ve sık sık daha iyi uykuya katkı sağlar. Magnezyumun birçok etkili şekli vardır: Toz şeklinde olan magnezyum doğal sakinleştirici rol oluşturur. ve dozu farklı şekilde alınabilir, yavaş bir şekilde çalışır; iyonik likit şekli de yiyeceklere, içeceklere eklenebilir. Ya da deriden geçen magnezyum yağı da alınabilir. Bu genellikle çok fazla hasar görmüş bir sisteme sahip kişiler için kullanılır.
• Vitamin D- A destekleyici hormon olarak kullanılır. Eğer mümkünse güneşten alınan vitamin daha iyidir.
• Mayalı Karaciğer Yağı –A, D ve K vitaminin oluşumunu sağlar. Ve ayrıca yararlı ve Omega 3 için mükemmel bir kaynaktır.
• Jelatin; kalsiyum, magnezyum ve fosfat bakımından çok zengindir. Bu, hormon üretimini, sindirim sağlığını, yanmayı azaltmayı (özellikle eklemlerde) destekler.
6. Hafif Bir Şekilde Egzersiz Yapın
Eğer hormonlarınızda dengesizlik varsa, yoğun ve uzun egzersiz kısa dönemde problemlerin artmasına neden olur. Uyku aslında daha önemlidir. Yürümek veya yüzmek sizin için alternatif olabilir. Fakat uzun koşu, kardiyo ve egzersiz videolardan kaçının.
7. Ağır olan Ağırlıkları Kaldırın
Uzun süre yapılan kardiyo sağlığınız için kötü olurken, kısa süreli ağırlık kaldırmak sizin için yararlı olacaktır. Aynı zamanda da yararlı hormon tepkilerini tetikleyebilir. Öncelikle bir kaç kere yapmak için amaç edinin, ama kendinizi fazla zorlamadan bunu gerçekleştirin.
8. Biraz Hindistan Cevizi Yağı Yiyin
Hindistan cevizi yağı hormon sağlığı için inanılmaz etkiye sahiptir. Hormon üretimi için gerekli yapı taşlarını sağlarlar, kilo kaybına yardımcı olur, yanmayı azaltır ve hatta anti mikrobik ile anti bakteriyel özelliğe sahiptir.
Eğer gerçekten hormonlarınız için yardıma ihtiyacınız varsa, günde çeyrek fincan Hindistan cevizi yağı tüketmeyi amaç edinebilirsiniz. Benim favori tercihim bu yağı çaya ya da kahveye eklemektir. Ve bulduğum en iyi kalite olduğunu düşünüyorum.
9. Leptin Hormonunuzu Sabitleyin
Leptin hormonu en önemli hormondur. Eğer dengesiz ya da siz dirençliyseniz, diğer hormonların dengede durması mümkün değildir. Leptin hormonunu sabitlemek ayrıca üretkenliği arttırır, kilo vermeyi kolaylaştırır, uykuyu geliştirir ve yanmayı azaltır.
• Yüksek Antioksidant İçeren Yiyecekler- Sebzelere, yüksek besin değeri olan yiyeceklere ve bitkisel ya da yeşil çaya yönelin (sabah erkenden bir bardak yeşil çay için).
• Kaliteli protein, özellikle akşam yemeğinde: En iyi uyku için, uykudan önce en az 4 saat yemek yemeği bırakın ve tercihen bu saat akşam altı olabilir. Akşam yemeğinizde protein, sebze ve sağlıklı yağlar içermelidir. Yeterince alınan protein sizin sağlıklı bir uykuya hazırlanmanızı sağlar.
Kaçınmanız Gerekenler:
• Şekerler: Gece alınan şeker ve karbonhidratlar kan şekerinin yükselmesine ve uyumanızı engellemeye neden olur. Birçok insan akşam saatlerinde karbonhidrat alır. Bu da hormon probleminin başlamasına neden olur ve gece boyu uyanık kalmanız kaçınılmaz olur. Ve ayrıca uyusanız bile kan şekeriniz düştüğü anda uyku sırasında uyunmanıza neden olur.
• Tahıllar-Daha önceden belirttiğim gibi tahıllar beslenmemiz için çok büyük önem taşırlar. Diğer taraftan eğer tahıllara karşı toleransınız yoksa bu durum vücudunuzda fiziksel stres oluşturur. Bu da hormonların çalışmasını önler ve uyku düzensizliği yaratır.
• Bitkisel Yağlar: Hiçkimse bu yağları tercih etmemelidir. Ama bu yapay yağlar deri kanserine neden olabilir ve ayrıca hormonların doğru çalışmasına engel olur. Çünkü hormonlar üretim için doymuş yağa ihtiyaç duyar ve vücuda yanlış besini vermek hormonlarda hasara neden olur.
Takviyeler:Ne yazık ki yiyeceklerden yeteri kadar besin almak mümkün değildir. Bunun nedeni ise yiyeceklerin olgunlaşmadan koparılıp birçok süreçten geçmesidir. Eğer uyku problemleriniz varsa ve bununla mücadele etmekte zorunda kaldıysanız, bunun için anahtar besinleri takviye olarak alabilirsiniz. En azından kısa zamanda vücudunuz için gerekli besinleri doğrudan alabilirsiniz.
Bu konu hakkında doktorunuza danışmanız mümkündür.
Sağlıklı Günlük Rutin
• Aynı saatte kalkıp aynı saatte uyumaya gidin. Hafta sonları bile bunu yapın. Hormonlarınız böylece düzenli bir şekilde çalışırlar.
• Akşam yemeğinde yüksek oranlı protein tüketin.
• Öğleden sonra birden sonra kafein tüketmeyin.
• Mavi ışığı engellemek için Flux'ü bilgisayarınıza ve diğer aletlere indirin. Bu sizin daha iyi uyumanızı sağlayacaktır.
• Gün boyunca yeterince su için ve yatacağınız saatten 2 saat önce içmeyin. Çünkü içerseniz, uyanıp tuvalete gitme ihtiyacı duyacaksınız.
• Uyumadan bir saat önce tuzu bir duş alma sizin rahatlamanızı sağlayacaktır. Böylece uyumanız daha kolay olacaktır.
• Her gün en az 30 dakika güneş ışığından yararlanın. Alınan bu güneş ışınları serotonin hormonunun seviyesini arttırır ve geceleyin de melatonin hormonlarını geliştirir.
• Güneş battıktan sonra yapay ışıktan olabildiğince kaçının.
• Dua edin, meditasyon yapın veya stresinizi azaltmak için yol bulun.
• Stresten kurtulmak ve rahatlamak için uyumadan önce masaj yaptırın.
• Kasları rahatlatmak için de yatmadan önce esneme hareketleri yapın.
İyi bir uyku için soğuk terapi:
Eğer uyku eksikliği gerçekten hayatınızı etkiliyorsa ve uyku düzeninizi sağlamak için bir şeyler yapmak istiyorsanız, soğuk terapiyi alternatif bir çözüm olarak düşünebilirsiniz (ve ayrıca bu terapiyle biraz kilo da verebilirsiniz). Doktor JackKruse tarafından popüler hale getirilen bu metot, doğru bir şekilde yapılırsa sizin çok rahatça uyumanızı sağlayacaktır.
Ankara Diyetisyen
Çankaya Diyetisyen
Tunalı Hilmi Diyetisyen
Kızılay Diyetisyen
Bahçelievler Diyetisyen
Çukurambar Diyetisyen
Dikmen Diyetisyen
Balgat Diyetisten
Çayyolu Diyetisyen
Ümitköy Diyetisyen
Yaşamkent Diyetisyen
İncek Diyetisyen
Eryaman Diyetisyen
Sincan Diyetisyen
Batıkent Diyetisyen
Yenimahalle Diyetisyen
Demetevler Diyetisyen
Etlik Diyetisyen
Keçiören Diyetisyen
Bağlıca Diyetisyen
Mustafa Kemal Mahallesi Diyetisyen
Ankara Diyetisyen Ücretleri ve Fiyatları