TATLI KRİZLERİYLE NASIL BAŞ EDİLİR? - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

blog yazısı ekle !

TATLI KRİZLERİYLE NASIL BAŞ EDİLİR? - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

Birçoğumuzun ortak sorunu tatlı krizlerii

Bunun birçok nedeni olabilir önce nedenini iyi anlamak lazım. Bu nedenle ben bana gelen danışanlarıma öncelikle bunu soruyorum.

Gerçekten tatlı yeme ihtiyacı mı hissediyorsunuz yoksa bu sadece bir istek mi?

Şeker dediğimiz şey aslında sadece beyaz şeker değildir. Ekmekte, makarnada, patateste, meyvede, meyve sularında da şeker vardır.

Eğer tatlı yeme ihtiyacı hissediyorsanız sorun metabolik bir hastalık olabilir.

İNSÜLİN DİRENCİ

Çağımızın hastalığı haline geldi. Düzensiz ve sağlıksız beslenme şekli nedeniyle maalesef en çok karşılaştığım hastalıklarda 1. sırada yer alıyor. Yetersiz vitamin mineral alımı nedeniyle de duygusal açlığa bağlı olarak kendinizi tatlılara verebilirsiniz.

PCOS (Polikistik over sendromu) bulunanlarda muhtemelen insülin direnci de oluşuyor ve kilo alımı her ikisini de tetikliyor. Beslenme şekliyle önüne geçilmediği takdirde insülin direncinde de artma gözlenebiliyor.

Nedenini iyi anlayabilmek için mutlaka bir endokrine görünmek gerekiyor sonrasında da beslenmenizi bi diyetisyenle planlamanız gerekiyor. Peki ne yapmamız gerekiyor. Eğer metabolik bir sorun yoksa canımız her tatlı istediğinde bunun farkına varıp en basit yollarla kaçmamalıyız. Yerine şeker içermeyen doğal besinlerle yapılan tatlılardan tercih edebilirsiniz.

ÖNEMLİ! Açken meyve ya da tatlı asla yemeyin. Kan şekerini bir anda yükseltmekten kaçının. Hızlı yükseliş ve düşüşler insülin direncinin başlama nedenidir.


Diyetisyen Ecem Mullaoğlu




Ankara Diyetisyenleri