POSANIN YARARI - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

POSANIN YARARI - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Sebzelerden meyvelere, kuru baklagillerden tahıllara kadar pek çok besinin içinde bolca bulunuyor posa. Her sağlıklı rehberinin sonunda "Bol posa tüketin. Posa alımınızı artırın. Posadan zengin beslenin." minvalinde ibareler görmeniz muhtemeldir. Peki posa nedir? Posa sindirilmeyen kompleks bir yapıdır. Gördüğünüz gibi saymış olduğum tüm besinler karbonhidrat içerikli yiyeceklerdir. Bu yüzden posa alımı konusunda da karbonhidrat tüketiminin ne kadar elzem olduğunu görmüş oluyoruz. Peki neden gerekli posa yani posalı besinler yemesek ne olur ki? diye düşünenleriniz vardır.

Kilo kontrolü ve kilo verme dönemindekiler için posalı besinler çiğneme sürenizi uzattığından sindirim süreniz de uzayacak haliyle daha az yiyecek tüketmek isteyeceksiniz ve dolaylı yoldan kilo vermeye etkisi olacak. (Yağ yakar ya da kilo verdirir demiyorum kalori açığı yakalamış olacağız yalnızca)

Kan yağlarını olumlu şekilde etkileyecek. Kötü kolesterolün azalmasını iyi kolesterolün artmasını sağlayacak.

Bağırsaklarımızın daha fizyolojik bir şekilde çalışmasına yardımcı olacak. Hali hazırda yaşadığımız bir konstipasyon (kabızlık) sorununuz varsa buna olumlu etkisi olacaktır.

Posalı besinlerin birçoğu vitamin ve mineral yönünden çok zengindir mis gibi destektir.

Posalı besinler grubunda meyve sebzeler olduğu için su içeriği fazla olan besinlerle beslenmiş olacaksınız. Vücudunuzun ihtiyacı olan su gereksinimi için de etkisi olacaktır. (Günde 2-2,5 L su alımı önemli)

Sebze sevmiyorum başka alternatifim yok mu? Olmaz olur mu makul miktarda kuru baklagille de posa ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bana kalırsa sebzeleri sevin ve tüketin. İçerisine sos, kıyma, baharat ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Tüketimi daha zevkli hale gelebilir bu sayede. Tabaklarınızda mutlaka yer vermeye çalışın. Dediğimiz gibi sebzeden meyveye, kuru baklagilden tahıllara kadar pek çok besinin içerisinde posa mevcut.

Herkese keyifli günler dilerim

Diyetisyen Büşra Uzun




Ankara Diyetisyenleri