PROBİYOTİKLER - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

blog yazısı ekle !

PROBİYOTİKLER - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

Probiyotik "pro" ve "biota" kelimelerinden gelir ve yaşam için anlamına gelir. Bağırsaklarımızda iki türlü bakteriler bulunur. Yararlı ve zararlı bakteriler. Şeker türevleri bağırsaklardaki zararlı bakterileri besler. Probiyotiklerin çoğu patojen olmayan mikroorganizmalardır ve bağırsaklarda doğal olarak bulunur.

Prebiyotikler ise bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalabilmesi için onlara besin sağlar. Sindirim organlarına daha çok yararları vardır. İshal riskini azaltır. Süt şekeri olan laktozun sindirimine yardımcı olur. Kabızlığa karşı koruyucudur. (Hem ishal hem kabızlık durumunda kullanılabilir olması bağırsak sistemini düzenleyici etkisinin olduğunun göstergesidir.)

Bağırsak duvarını korur.

Antibiyotikler bağırsaklardaki bakterileri yararlı zararlı diye ayırmadan hepsini öldürücü etkiye sahip olduğundan antibiyotik sonrası yararlı bakterileri arttırmada kullanılabilir. Gıda alerjisi durumlarında kullanılabilir.

Bağışıklık sistemini uyararak güçlendirir. Cilt sağlığını korur. Probiyotik kullanırken nelere dikkat edilmeli? Her suş herkese aynı şekilde iyi gelmeyebilir. Bu nedenle aldığınız probiyotikler 21 gün denenmeli ondan sonra karar verilerek değiştirilmeli. Toz halinde olanlar bağırsaklarda en çok etki gösterebilenlerdir.

Her gün aynı saatlerde yemeklerden yarım saat önce alınmalıdır.


Diyetisyen Ecem Mullaoğlu




Ankara Diyetisyenleri