İNSÜLİN DİRENCİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

blog yazısı ekle !

İNSÜLİN DİRENCİ - DİYETİSYEN BÜŞRA UZUN – ANKARA

Yemek sonrası tatlı isteği?
Yemek sonrası uykunun gelmesi?
Hep yorgun hissetmek?
Diyetlere rağmen kilo verememek?
Özellikle de bel çevremizin genişlemesi?
Bunlardan hangisi size tanıdık geliyor?

Konumuz: İnsülin direnci

Kabaca vücudumuzun insüline karşı tepkisizliği denebilir. Bu şekilde pankreasın daha fazla insülin salgılamak durumunda kalması ve haraplanması şeklinde bir çalışma içimdedir.

Basitçe evin kapısına bir kez vurduğunuzda kapının açılmaması ve içeri girebilmek için kapıya daha hızlı vurmamız dolayısıyla elimizin acıması gibi düşünülebilir.

İnsülin direncine hipertansiyon, kan yağları yüksekliği, pkos da eşlik edebilir. İnsülin direnci tedavi edilmez ve şiddeti artarsa diyabete yakalanma riskimiz çok fazladır.

Peki bu durumda ne yapmalı?

• Acil yaşam tarzı değişikliğine gidilmelidir.

• Az hareket ediyorsak, hareketimizi arttırmalıyız. (Bunun için detaylı bir gönderi hazırlayacağım.)

•Beslenmemizi "yeterli ve dengeli" hale getirmemiz şart. Ne eksik ne fazla beslenmeliyiz.

•Hep uzak durulması gerekiyor ancak bu tarz hastaların kısa sürede fazla kilo vaad eden diyetlerden kesinlikle ama kesinlikle uzak durması gerekiyor.

•Paketli ürünlerden, çok şekerli çok yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bunlar yerine lifli, protein değeri yüksek besinler beslenmemize eklenmelidir.

•Öğün araları çok açılmadan az az sık sık beslenilmelidir. Protein karbonhidrat ve yağ miktarı kişinin iş, egzersiz, yaşam tarzına göre ayarlanmalıdır. Tek tip beslenilmemelidir. Bu bağlamda beslenme uzmanı/diyetisyenlerden destek alınması şarttır.

•Kontrol altına alınamayan kan şekerleri durumunda ilaç tedavisi de gereklidir.

Eğer siz de başta bahsettiğim şikayetlere sahipseniz en yakın sağlık ocağında kan testinizi yaptırıp hekiminizle bu durumu görüşmelisiniz. İnsülin direnci kırılmaz, bozulmaz, küsmez