SPOR ÖNCESİ VE SPOR SONRASI BESLENME - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

blog yazısı ekle !

SPOR ÖNCESİ VE SPOR SONRASI BESLENME - DİYETİSYEN ECEM MULLAOĞLU - ANKARA

Aç karna spor yapınca daha iyi yağ yakıldığı düşünülmekte.Spor sırasında kas glikojeni kullanırız. Bu nedenle kas glikojen depolarının dolu olması gerekiyor. Spordan 1 saat kadar önce sağlıklı karbonhidrattan yoğun bir ara öğün yapılabilir. Bunun en iyi örneği meyve.Yanına protein eklerseniz kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemiş olursunuz.

Sporda kaslarımıza aslında bir nevi hasar veriyoruz. Ve bu esnada kasların oksijenli solunum yapabilmesi lazım. Bunun için de kan dolaşımının normal olabilmesi lazım. Spordan hemen önce bir şeyler yersek o sırada kan sindirim organlarımızda yoğunlaşır ve kaslara yeterli oksijeni taşıyamaz.

Bu nedenle spordan hemen önce de bir şeyler yiyip içmek doğru değildir.

Peki spordan çıktık, şimdi ne yiyebiliriz?

Öncelikle beslenme düzeni saatlere göre planlanmalı. Eğer spordan geç çıkmıyorsanız boşalan glikojen depolarını doldurmak amaçlı karbonhidrat almalıyız. Kaslarımıza hasar verdik şimdi toparlamamız lazım. Bunun için de protein almamız lazım. Yani hem karbonhidrat hem de protein bir arada olmalı.

Spordan tam verim almak istiyorsak beslenmemize mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.

Unutmayın sadece sporla sadece beslenmeyle istediğine kavuşamazsınız.İkisi bir bütün olmalı, beslenme %70 kadarını oluşturur.


Diyetisyen Ecem Mullaoğlu




Ankara Diyetisyenleri